blog

SEKT

Tyskland, Østrig

Den laves efter sammen metode som Champagne og på mange billigere måder som fremstilling på tank.

CREMANT

Frankrig, Luxembourg

Dette navn er betegnelsen for mousserende vine fra Frankrig der ikke kommer fra Champagne-distriktet

Den fremstilles som champagne, men koster væsentlig mindre og kommer ofte fra Alsace og Bourgogne. Mens Alsace laves på Riesling-druen og er let, minder Bourgogne (som ofte er lavet på Chardonnay) til forveksling om en rigtig Champagne. Cremant laves som brut og sec.

CAVA

Spanien

Laves med samme metode som Champagne og er ofte på tre duer. Macabeo, Xarel,lo og Parellada. Men kan også være på Chardonnay eller Pinot Noir. Fås som brut, seco eller semi seco.

CHAMPAGNE

Frankrig

De kendte bobler kommer fra det franske vindistrikt af samme navn. Champagne laves af tre druesorter:

Chardonnay,Pinot Noir og Pinot Meunier og fås fra brut zero til doux

( se boksen med ordforklaringer)

ASTI

Italien

Navnet på en mousserende vin fra Asti-regionen i Italien. Vinen er sød og har en lav alkoholprocent, der gerne er under 8 % Er Asti*en lavet udelukkende af muskatdruen, kaldes den for Moscato d’Asti.

SPUMANTE

Italien

Er det italienske ord for musserende vin. Svinget mellem noget, der minder om en tør Champagne til Prosecco. Det er en ung og let vin, der enten er brut, seco eller doux


Kend din mousserende vin.

Den mest kendte mousserende vintype er den franske Champagne, der som bekendt er opkaldt efter Champagnedistriktet i Frankrig, men der findes mange dejlige bobler fra andre store vinlande.

Her er de mest kendte.


PROSECCO.

Italien

Stammer fra en italiensk by nær Trieste af samme navn og er også en druetype. Den giver tørre mousserende vinen og laves ikke nødvendigvis udelukkende på Prosecco druen (der også kalde Glera) og

kan blandes med eksempelvis Chardonnay og Pinot Grigio. Er Proseccoen ”frizzante”, har den et mindre kulsyretryk og er derfor semi-sparkling



ER DEN BRUT ELLER SEC ?

Mousserende vine har forskellige sødme-grader. der afgøres af mængde restsødme, der er tilbage i vinen når den sættes til salg. Den kan skyldes enten en naturlig rest sødme eller tilsat sødme – kadet ”dosage”


HELT TØR

Ultra Brut/Non dosage/Brut Zero (fransk,italiensk)

Brut Nature (spansk)

Er en ultratør naturvariant, der er uden tilsat sukker.

Sukkerindholdet(naturligt) er på under 3g/l


TØR

Brut (fransk,italiensk,spansk)

Er den mest almindelige af de tørre varianter.

Sukkerindholdet er på lavere end 12g/l


HALVTØR

Extra Dry – (international)

Ekstra Sec  (fransk)

Exstra seco (spansk,italiensk)

Sukkerindhold er mellem 12 – 17 g/l

 

HALVSØD

Demi sec (fransk)

Semi seco (Spansk)

Er nummereret sødere uden at være decideretsød

Sukkerindholdet er på mellem 32 – 50 g/l

 

SØD

Doux ( fransk)

Dulce/Dolce (spansk,italiensk)

Er meget sød

Sukkerindholdet er på højere en 50 g/l


nilmo blog for sjov